Thema beschrijvingen

Schaduw

Door te kijken hoe de schaduwen vallen, welk deel van de ruimte verlicht wordt en hoe je dit kunt gebruiken om er een foto van te maken, ben je niet meer afhankelijk van alleen zonnige dagen. ... Met donkere schaduw kun je het licht juist vormen, en de sfeer neerzetten die past bij dat licht.
Soorten schaduw
  • Eigen schaduw: de schaduw die op het voorwerp zelf aanwezig is op de niet-belichte kant van het voorwerp.
  • Slagschaduw: de schaduw die een voorwerp werpt op een ondergrond of een ander voorwerp.
  • Kernschaduw: het donkerste gedeelte van schaduw waarin geen enkele lichtstraal kan doordringen.

Kijk op onderstaande link voor meer informatie.

https://www.zoomacademy.nl/blog/contrast-in-je-fotos-werken-met-licht-en-donker/

Oud en nieuw

 

Bij dit thema denk je natuurlijk meteen aan oud en nieuw tijdens de jaarwisseling. Maar er zijn veel meer mogelijkheden om dit thema weer te geven. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals die vroeger waren in tegenstelling tot deze onderwerpen nu. Dat kan vanalles zijn.

Het kan natuurlijk ook overdrachtelijk zijn bedoeld. 

Tegenstelling

 

Het is de bedoeling dat je je creativiteit de vrije loop laat om een bepaalde tegenstelling vast te leggen op de gevoelige plaat. Het contrast dat ondermeer wordt bedoeld is bijvoorbeeld:  licht-donker, dun-dik, rond-vierkant, water-vuur, lachen-huilen, etc.  Leef je uit en probeer een originele tegenstelling te vangen met je fotocamera. Dit kan in kleur, maar natuurlijk ook in zwart-wit. Verder ben je vrij om invulling te geven aan het thema.